Για τις 'εκ ΤΟΥΡΚΙΑΣ" εικασίες περί εμπρηστών.

παλαιότερο πρωτοσέλιδο














Σαφώς και οι  φίλες και γείτονες χώρες Ελλάς και Τουρκία, εξαιτίας της μη "αλλασόμενης γεωγραφίας" είναι προορισμένες να συνυπάρχουν ως γείτονες χώρες και οι λαοί τους να πορεύονται στο ρου της ιστορίας, τουλάχιστο της μελλοντικής, ειρηνικά και φιλικά.
Βέβαια το ιστορικό παρελθόν των δύο χωρών, έχει αφήσει σοβαρές παρακαταθήκες "επιφυλακτικής προσέγγισης" (επί το κομψότερον), που ως νεοέλληνες ευελπιστούμε στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας να επιλυθούν.
Αυτές οι παρακαταθήκες στοιχειώνουν βέβαια τις προθέσεις και σαφώς η όποια προσέγγιση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και το πρόσφατο τουλάχιστον ιστορικό παρελθόν, από τις "εικασίες ή φήμες ή πληροφορίες" που είδαν το φως της δημοσιότητας και ουδέποτε διαψεύσθηκαν ή επιβεβαιώθηκαν.
Οι εμπρησμοί στη χώρα μας, κυρίως οι ανεξιχνίαστοι και δεν είναι λίγοι, αποδόθηκαν σε ικανό αριθμό με προσανατολισμό προς τη φίλη γείτονα χώρα.Προφανώς η ιστορικότητα της χρήσης του εμπρησμού ως μέσο πολεμικής τακτικής  ενίσχυσε τις συγκεκριμένες θεωρίες. 
Να θυμηθούμε τον  Ιμπραήμ όταν επισκεπτόταν την Πελοπόννησο:

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1827, ο Ιμπραήμ στέλνει επιστολή- τελεσίγραφο στους προεστούς της Πελοποννήσου, δηλώνοντας την πρόθεσή της επέλασής του «ήλθα ενταύθα για να κατάκοπο κατακαύσω και σχεδόν αφανίσω όλα τα δένδρα σας… για το λόγο αυτόν ελάτε να προσκυνήσετε…»
Ως προς την σύγχρονη ιστορία, απλά να παραθέσω μερικά πρόσφατα δημοσιεύματα που προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση:
Στις 24 Ιουλίου του 2009 στην εφημερίδα Εspresso δημοσιεύεται συνέντευξη του Αξιωματικού και στελέχους της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη, με τίτλο «Βάσει σχεδίου το μπουρλότο στην Ηλεία» Στη συνέντευξη μεταξύ των άλλων ο έμπειρος Αξιωματικός αναφέρει με αφορμή την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και για τις δασικές πυρκαγιές αποκαλύπτοντας ότι στο παρελθόν το τουρκικό παρακράτος ασκούσε «πολιτική» βάζοντας φωτιές στην Ελλάδα:
«Είναι βέβαιο ότι μας έβαζαν φωτιές. Έχουμε μία ομολογία. Ο Γιασάρ Οζ ήταν μέλος τουρκικής παρακρατικής οργάνωσης που ήταν συνάμα συμμορία της μαφίας. Στο εσωτερικό της Τουρκίας έκαναν δολοφονίες και χτυπήματα σε κουρδικούς στόχους. Κάποια στιγμή συνελήφθη με δέκα κιλά ηρωίνης. Νομίζω το 1997. Όταν τον έπιασαν οι αρχές ασφαλείας και τον οδηγούσαν στη φυλακή, βρίσκονταν αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί εκεί με τις κάμερές τους. Παρ’ όλο που του είχαν κλείσει το στόμα για να μη μιλήσει, εκείνος πρόλαβε και φώναξε: “Οταν έβαζα φωτιές στην Ελλάδα ήμουν καλός και τώρα με κλείνετε φυλακή;”. Τότε είχα προτείνει η Ελλάδα να ζητήσει δικαστική συνδρομή από την Τουρκία, να πάει κάποιος δικός μας εισαγγελέας να ανακρίνει τον Γιασάρ Οζ και να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Αν θυμάμαι καλά, σε πυρκαγιά στην Ικαρία είχαμε δεκατρείς νεκρούς και αυτό το ενδεχόμενο των εμπρησμών από τους Τούρκους παρακρατικούς έπρεπε οπωσδήποτε να εξεταστεί. Επίσης, δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Turkiye”, το 1995, όπου είχε μια τεράστια φωτογραφία από την πυρκαγιά στην Πεντέλη και έγραφε “Είδατε τι πάθατε;” Στην ουσία μας έστελναν μήνυμα ότι μας έκαψαν αυτοί».



Στο φύλλο της 23-12-2011, της τούρκικης εφημερίδας "Birgun", δημοσιεύεται συνέντευξη του πρώην Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ. Στο εξώφυλλο προαναγγέλλεται η συνέντευξη με πηχαίο τίτλο: «Ο Μεσούτ Γιλμάζ εξήγησε στην Birgun τα μαύρα χρόνια: η πυρπόληση δασών στην Ελλάδα ήταν κρατικό μυστικό», ενώ στον υπότιτλο σημειώνεται : «Ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς πρωταγωνιστές της δεκαετίας του ’90, ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ μίλησε για πολλά θέματα, από την πυρπόληση δασών στην Ελλάδα μέχρι το μυστικό για τα μυστικά κονδύλια της εποχής εκείνης Τσιλέρ»

Σε άρθρο του στις 29-12-2011 ο ταξίαρχος ΤΘ Μηνάς Ρασούλης δηλώνει: τρέχαμε και δεν φτάναμε στην Ικαρία και στα Δωδεκάνησα να σβήσουμε τις φωτιές, που έβαζαν οι Τούρκοι πράκτορες-εμπρηστές», ομολογεί ο Κρητικός ταξίαρχος τεθωρακισμένων Μηνάς Ρασούλης, που την κρίσιμη περίοδο 1994-1997 και για 2,5 χρόνια ήταν μάχιμος σε μονάδες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Ο ίδιος, απόστρατος σήμερα, αποκαλύπτει ότι τότε «ο Στρατός και η ΕΥΠ γνώριζαν τη δράση των Τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, αλλά η πολιτική ηγεσία δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το όλο ζήτημα».
«Ήταν απανωτοί οι εμπρησμοί και χωρίς έλεος. Πυροσβεστική και στρατός τρέχαμε με αυτοθυσία, με επίγεια και εναέρια μέσα, να σβήσουμε φωτιές. Οι εμπρηστές δρούσαν λες και ήταν ξέφραγο αμπέλι τα νησιά μας, η χώρα μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ταξίαρχος.
Την δική του διαφορετική θεώρηση για τις φονικές πυρκαγιές δίνει με άρθρο του ο δημοσιογράφος Μ. Ιγναντίου σε άρθρο του στις 5/4/2014 με τίτλο «Τούρκοι έκαψαν την Ηλεία το 2007»
«Την Πέμπτη διέρρευσε στην Τουρκία ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ακούγονται ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και στενός φίλος του Τούρκου πρωθυπουργού, Χακάν Φιντάν, ο υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Γκιουρέλ. Συζητούν για το στήσιμο προβοκάτσιας που θα πρόσφερε στο πιάτο στους Τούρκους τη δικαιολογία για εισβολή στη Συρία .Δεν είναι η πρώτη φορά που το πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας σχεδίασε παράνομες και εγκληματικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν αποκαλύπτω κάποιο μυστικό, εάν αναφέρω ότι για πολλά χρόνια οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις γνώριζαν πως ήταν έργο Τούρκων πρακτόρων οι φωτιές, που συνήθως ξεκινούσαν στην αρχή της τουριστικής περιόδου, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Κατόπιν συζητήσεων με πολιτικούς και στρατιωτικούς παρά­γοντες στην Αθήνα, είμαι πεπεισμένος ότι ειδικά οι φωτιές του 2007 τοποθετήθηκαν στη βάση σχεδίου της Αγκύρας. Τα γεγονότα του 1964, στην Κύπρο, ήταν αποτέλεσμα της πλέον χείριστης τουρκικής προβοκάτσιας, η οποία δυστυχώς παρουσιάστηκε από ελληνόφωνους πράκτορες της Τουρκίας στη Λευκωσία ως έργο Ελληνοκυπρίων φανατικών. Μόλις πριν από μερικά χρόνια πληροφορηθήκαμε την αλήθεια. Η Τουρκία είναι ένας γείτονας, με τον οποίο πρέπει να βρούμε τρόπο να ζούμε σε καθεστώς ειρήνης. Όμως, πρέπει να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι οι Τούρκοι επιχειρούν πάντα «εξαγωγή» των προβλημάτων τους στην ευρύτερη γειτονιά μας… Την περασμένη εβδομάδα το έπραξαν στη Συρία καταρρίπτοντας ένα μαχητικό αεροπλάνο του Ασαντ. Αύριο μπορεί να στοχεύσουν το Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο"


εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ